Teollisuuden ongelmat, jos mikä, ovat aihe jossa tieto on suljettua. Silloin kun sitä on ollenkaan. Tarvittaisiinko uudenlaista (hiljaista) kansalaisaktivismia? Oma-aloitteista teknistä seurantaa ja mittaamista? Näissä kirjoituksissa pohjustetaan tätä ajatusta erilaisista näkökulmista.
19.9.2013: Oriveden kaivospäästöt: kansalaisseurannan ensimmäinen tulikoe? Kansalaisseuranta paljasti, että Oriveden kultakaivoksen lähellä on uraanipäästöjä. Viranomaismittaukset osoittivat, että ne ovat paljon pienempiä kuin oli ehkä kuviteltu. Nyt on kaivoseurannan ensimmäinen kova paikka: miten reagoidaan, kun totuus ei ole niin dramaattinen kuin oletettiin?
22.3.2013 Talvivaara 6: Saako mitata? Talvivaara haluaa blogissaan kieltää kaiken liikkumisen ja omatoimisen mittaamisen koko 60 km² suuruisella kaivosalueellaan. Perustelen, miksi tällaista kieltoa ei tule hyväksyä.
23.1.2013. Talvivaara 3: Kolmen vuoden vedet? Talvivaara on ilmoittanut haluavansa juoksuttaa poikkeustilasäädösten perusteella noin kolmen vuoden vesipäästöt yhdellä kertaa. Numeroiden perusteella voi päätellä, että poikkeustilaa ei ole.
4.12.2012: Talvivaara 1: sääriskit sekä Talvivaara 2: Seuraavat kaksi vuotta. Talvivaaran kaivosonnettomuudesta on syytetty mm historiallisen kovia rankkasateita. Mitä avoimesti saatava säädata itse asiassa sanoo? Vastaukset eivät ole mustavalkoisia, mutta periaatteessa vuoden 2012 sateet olisi pitänyt pystyä ennakoimaan.
28.5.2012: Tirkistelijät tiedustelijoina? Suomesta löytyisi osaamista nettiseurantaan. Jos ihmiset saavat tirkistelyhalun takia kaivettua tietoa lähes mistä tahansa skandaalista, niin mikseivät myös oikeista ongelmista?
21.5.2012: Kansalaismittaukset: Voiko kansalaisiin luottaa? Kaksi suositusta: A. Automatisoidaan mittaukset. B. Hajautetaan mittaukset ja analyysi (kukaan ei tutki omia kotiseutujaan). Riippumattomuus paranee.
7.3.2012 Kansalaissertifionti. Ehdotus siitä, miten saastepäästöjen mittausta voisi talkoistaa.
15.3.2012. Hyötykäyttöä kansalaisfyysikoille? Ehdotus siitä, miten saastepäästöjen analyysiä voisi talkoistaa.
1.3.2012 Avoin data 1: Mitä se voisi olla? Filosofista pohdintaa. “Periaatteena voidaan pitää alkuperäisen datan pyhyyttä ja mahdollisuutta aina palata siihen.”
Vastuuhenkilö: Jakke Mäkelä