Olen Varsinais-Suomen Vihreiden ehdokas 172 tammikuun 2022 aluevaaleissa (click here for English version). Yleisesti ottaen olen täysin samoilla linjoilla kuin paikallinen Vihreiden vaaliohjelma. Uudistuksessa tärkeimpiä asioita ovat:
- Yhdenvertaisuus: kaikille on taattava riittävän hyvät palvelut, vaikka täysin identtisiä palveluja ei voikaan taata. Omasta mielestäni tähän voidaan päästä vain digitaalisuudella.
- Ennaltaehkäisy: kevyet ja ennakoivat palvelut ovat pitkällä aikavälillä paras tapa vähentää raskaita ja kalliita palveluja.
- Yhteiskuntavastuu: Terveydenhuollossa työskenteleville on pystyttävä takaamaan hyvät työolosuhteet. Palkkojen lisäksi on parannettava työn organisointia ja motivoivuutta.
Lähestyn kuitenkin uudistusta aika insinöörimäisesti. Hyvät päämäärät on pystyttävä myös toteuttamaan, ja siinä tarvitaan ennen muuta organisointikykyä ja taitoa ymmärtää monimutkaisia järjestelmiä. Juuri tämä on oma vahvuuteni, koulutukseni ja työkokemukseni kautta. Soteuudistus on ennen muuta tiedonhallintauudistus, ja valtuutettujen on pystyttävä hahmottamaan, miten kriittisen tärkeää on, että informaatio kulkee oikein.
Tästä näkökulmasta olenkin päätynyt aika inhorealistiseen näkemykseen muutoksen aikataulusta. Sairaanhoidon tietojärjestelmät ovat sellainen spagetti, että uudistus ei voi saavuttaa mitään tavoitteitaan ennen kuin ne ovat kunnossa. Nyt ollaan todella kaukana siitä, että edes tiedettäisiin mitä muutoksia tarvitaan.
Siksi asetan vuosien 2022-2025 valtuustokaudelle yksinkertaisen tavoitteen: valtuuston on pidettävä huolta siitä, että palkat maksetaan ja kukaan ei kuole tai vammaudu uudistuksen takia. Jos tämä on koko ajan tausta-ajatuksena, muutosta voidaan alkaa toteuttaa turvallisesti. Valtuustokauden aikana pitää saada aikaan tarkat suunnitelmat siitä, miten muutos oikeasti toteutetaan seuraavasta valtuustokaudesta lähtien.
Tämä voi kuulostaa jopa kylmäveriseltä, mutta sellaista ajettelutapaa tarvitaan joskus, ja sellainen on minulle ominaisinta. Olen 49-vuotias fysiikan tohtori Turusta, tällä hetkellä data scientistin tehtävissä IT-konsultointialalla. Filosofiani on äärimmäisen pelkistetty: ajan järjen käyttöä yhteisissä asioissa. Päätökset on tehtävä faktapohjaisesti ja analyyttisesti. Vihreät ovat tässä suhteessa todella paljon mainettaan parempia, ja siksi olen Vihreissä viihtynytkin.
Arvomaailmaltani olen silti aika perinteinen punavihreä hippi. Heikoimpia on suojeltava, syrjintää on vastustettava, ja luontoa on vaalittava. Ajatusmaailmaltani taas olen viiltävän analyyttinen hippi. Hyviä asioita ei voi ajaa ilman tarkkoja faktoja ja erittäin kurinalaista ajattelua.
Pidän tiedettä ja teknologiaa ainoina keinoina selvitä niin globaalista ilmastokatastrofista kuin aluevaaliuudistuksen haasteistakin. Pidän uudistusta tarpeellisena, jopa kriittisen tärkeänä, koska terveydenhoitojärjestelmämme ei vanhassa muodossa enää ollut kestävä. Mutta uutta mallia tehdään nyt valtavalla vauhdilla ilman kunnon suunnitelmaa, ja siinä on potentiaalisesti suuria riskejä. Silti tästäkin uudistuksesta selvitään, kunhan pysytään rauhallisina — ja ennen muuta perustetaan päätökset parhaaseen saatavilla olevaan tietoon ja dataan.
Lahjoituslinkin löydät täältä.
Aluevaaleihin liittyviä kirjoituksia
21.1.2022 Maalaisjärki vai perehtyminen? Aluevaltuuston käsittelemät asiat ovat suunnattoman monimutkaisia, ja maalaisjärki voi viedä pahasti harhaan. Perustelemme tapausesimerkin kautta, miksi yksinkertainen kysymys (lisätäänkö kolulaisille yksi terveystarkastus lisää) onkin niin monimutkainen, että ilman tarkempia tutkimuksia siihen on turha ottaa kantaa.
19.1.2022 Äänestäjävääristymää Varsinais-Suomessa? Analysoin ennakkoäänestysdataa. Näyttää vahvasti siltä, että kaksi ryhmää on jäämässä aluevaaleissa nukkumaan: pienten kuntien äänestäjät, ja miehet. Tämä on demokratian kannalta huolestuttavaa.
12.1.2022 Hyvinvointia hankinnoilla, osa 2: Resepti hyviin hankintoihin. Avaan, mitä aluevaltuutetun on syytä ymmärtää julkisista hankinnoista.
10.1.2022 Hyvinvointia hankinnoilla, osa 1: miksi hankinnoilla on väliä. Sairaanhoitopiirin budjetista yli 40% on asioiden ja palvelujen ostamista. Perustelen, miksi valtuutettujen on tärkeä ymmärtää juuri hankintaprosesseja.
9.1.2022. Ankaruus ja empatia. “On nyrkkisääntö, että vaalit voitetaan empaattisuudella ja lähestyttävyydellä. Olen kuitenkin päättänyt, että aluevaaliehdokkaana (numero 172) en väitä olevani kumpaakaan, ainakaan överiksi asti. Aluevaalit ovat ennen muuta ankaran insinöörimäiset hallintovaalit, ja sellaisena niihin haluan asennoitua.”
5.1.2022 Voiko vaalikoneisiin luottaa? Vaalikoneet ovat niin suosittuja, että niistä on tullut hiljaista vallankäyttöä. Arvioin kolmen vaalikoneen toimintaa toistamalla ne yhteensä 18 kertaa, unohtaen aktiivisesti toistojen välillä mitä pisteitä olin antanut. Päälöydös: pienetkin vivahde-erot voivat muuttaa sen, kuka kärkeen päätyy — itse sain itseni vain 75% ajasta, vaikka mitalisijoilla aina olinkin. Yhdessä vaalikoneessa olin vasemmistolainen, toisessa oikeistolainen. Vaalikoneita kannattaa käyttää, mutta vastaukset ovat tärkeämpiä kuin prosentit.
3.1.2022 Sote ja mielikuvitus. Esitän kaksi digitalisaatioon liittyvää uudenlaista ideaa. “On yksi sana, jota en muista nähneeni sote-uudistuksen yhteydessä vielä kertaakaan. Mielikuvitus. Nyt ollaan tekemässä rauhan ajan suurinta organisaatiomuutosta Suomessa, ja kehittämässä valtavia digitaalisia ratkaisuja. Silti harva tuntuu pohtivan, mitä todella radikaaleja uusia asioita olisi mahdollista tehdä.”
9.12.2021 Hyvinvointialueiden kauneus: neliulotteisesta shakista kolmiulotteiseen. Aluevaaleja kritisoidaan paljon. Osa kritiikistä on perusteltua, mutta nykytilaan verrattuna uudistus on selkeä parannus. Kun tällä hetkellä sote-asiat pyörivät epämäärisessä 618-ulotteisessa matriisissa, uudistuksen jälkeen meillä on ainoastaan 23 sote-himmeliä. Käytännössä muutos parantaa demokratiaa ja läpinäkyvyyttä terveydenhuollossa.
21.11.2021: Piirihallituksen ihanuus ja kurjuus. Olen vuosina 2022-2023 Varsinais-Suomen Vihreiden piirihallituksen jäsen. Täällä hahmotan, miksi Varsinais-Suomi on niin haastava alue.
11.11.2021: Aluevaalit ovat numeroita ja etiikkaa. [Mielipidekirjoitus Turun Sanomissa]. Sote-uudistus on todennäköisesti Suomen rauhan ajan massiivisin organisaatiomuutos, ja koskettaa jokaista suomalaista. Siihen nähden siitä puhutaan edelleen yllättävän vähän, vaikka aluevaaleihin on alle kolme kuukautta. Erityisesti kaikkein syvällisimmistä kysymyksistä näkyy vain vähän keskustelua. Vaalien syvällisin kysymys kuuluu: mitä tarkoittaa oikeudenmukaisuus, ja miten sitä voidaan mitata?
24.9.2021: Datanörtti ehdolla aluevaltuustoon. Olen ehdolla aluevaltuustoon, Vihreänä Varsinais-Suomessa. En siksi että kokisin olevani selkeästi pätevin ehdokas — faktat eivät sellaista väitettä tue. Mutta uskon kyllä olevani tuhannen pätevimmän varsinais-suomalaisen joukossa. Ja kun ehdokkaita kaiken kaikkiaan tulee olemaan yli viisisataa, niin tilastollisesti katsoen uskon olevani oikeassa seurassa ainakin 50% todennäköisyydellä.
20,9.2021: Aktiivisen fatalismin ytimessä: Tutustuminen aluepelastukseen. En ole vielä perehtynyt siihen, millaista pelastustoimi on kenttätasolla, mutta päällikkötason elämänasenne vaikuttaa vetoavalta. Ihan täydellistä termiä en löydä, mutta “aktiivinen fatalismi” on aika lähellä. Maailmassa tapahtuu kamalia asioita, mutta kaikesta selvitään — kunhan suunnitellaan kunnolla eikä hätkähdetä pienistä. Se on varmasti välttämätön asenne juuri tuossa ammatissa jotta paineet voisi kestää, mutta siihen olisi kyllä hienoa pyrkiä omassakin elämässä.
17.5.2021: Kuka on todellinen suomalainen? Pääsin näkemään läheltä, millaista rasistista vyörytystä ulkomaalaistaustaiset ehdokkaat joutuvat kestämään. Pohdin suomalaisuutta, ja päädyin siihen että neljä ehtoa riittää. Henkilö on suomalainen, jos hän 1) Asuu Suomessa. 2) Haluaa asua Suomessa jatkossakin, ja osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan parhaansa mukaan. 3) Haluaa opetella suomen kielen niin hyvin, että pärjää täällä. 4) Hyväksyy tärkeimmät suomalaiset perusarvot kuten tasa-arvo, syrjimättömyys, ja erimielisten kunnioittaminen.
17.5.2021. Who is a real Finn? I watched as non-native fellow candidates faced racist online attacks, and started to think about just who is a Finn. I decided that a Finn is anyone who 1) Lives in Finland. 2) Wants to live in Finland in the future, and to participate in our society. 3) Wants to learn Finnish well enough to manage life here. 4) Accepts the most important Finnish values: equality, lack of discrimination, respect for those who disagree.
4.3.2021: Onko “tiedolla johdettu kaupunki vain sanahelinää?” “Tiedolla johtaminen” on suosittu sana, mutta onko se kuntien tapauksessa vain bullshit-bingon voittorivin elementti? Ehkä, muttei todellakaan täysin. [Kirjoitus on tehty 2021 kuntavaaleihin, mutta toimii myös aluevaaleissa]
12.2.2020: Mielipide: Vastuullinen huumepolitiikka perustuu tutkittuun tietoon. “Voidaan hyvin olla sitä mieltä, että huumausaineiden käyttö on erittäin kyseenalaista toimintaa. Se ei kuitenkaan ratkaisevasti poikkea muista erittäin kyseenalaisista asioista, joita ihmiset tekevät. Huumeongelmia ei ratkaista lisäämällä sokeasti rangaistuksia vaan puuttumalla tehokkaasti ongelmiin, kun niitä ilmaantuu.”