Julkaistu Turun Sanomissa 10.12.2020
Turun Sanomissa oli 7.12. ansiokas artikkeli Turun ilmastotavoitteista (“Turun ilmastotavoite on yksi maailman kovimmista, mutta liikenne uhkaa sen saavuttamista – edessä on vaikeita päätöksiä”).
Liikenne mainitaan suurimmaksi haasteeksi Turun ilmastoneutraalisuuden tiellä. Kyse ei kuitenkaan ole mistään ulkoisesta asiasta, jolle kaupunki ei mahtaisi mitään. Kaupunki on aivan omilla toimillaan pahentamassa parhaillaankin tilannetta – ja vieläpä tavalla, jota voi olla mahdotonta korjata sataan vuoteen.
Liikenne ei ole luonnonvoima joka syntyy itsestään, vaan sitä voi pahentaa puutteellisella yleis- ja asemakaavoituksella. Turun kaupungin rakennesuunnitelmassa ongelmat näkyvät suoraan. Pääpaino asutuksen kaavoittamisessa on Hirvensalon suunnalla ja keskustan tiivistämisessä. Työpaikat sen sijaan suunnitellaan kauas lentokentän lähelle, Kaarinaan ja Raisioon.
Erityisesti Hirvensalon lisärakentaminen väistämättä johtaa liikenteen lisääntymiseen kaupungin halki.
Julkisella liikenteellä voidaan korjata paljon, mutta viime kädessä se on vain rakenteellisen ongelman laastarointia.
Tilanne olisi uskottavampi, jos kaupunki tukisi voimakkaasti joukkoliikenteen kehittämistä, mutta nyt esimerkiksi runkolinjojen viivästyttäminen osoittaa, että joukkoliikenteeseen ei tositilanteessa olla valmiita panostamaan.
Näin pitkillä työmatkoilla polkupyörä ei ole realistinen liikkumistapa, vaikka pyöräteihin panostettaisiin aivan eri tavalla kuin nyt. Rakennemalli kannustaa yksityisautoiluun.
Yleiskaava 2029 tulisi laatia siten, että se itsessään ohjaisi asutuksen ja yritysten sijoittumista siten, että kulkemistarve vähenisi.
Usein sanotaan, että kaavoitus ei pakota tekemään mitään, vaan se ainoastaan mahdollistaa asioita. Tämä on sinällään totta. Sen sijaan kaavoitus voi yksikäsitteisesti estää tekemästä järkeviä asioita. Jos asutuksen lähistölle ei kaavoiteta yritystontteja, yrityksiä ei missään olosuhteissa synny asutuksen lähistölle. Silloin työmatkat kasvavat.
Kaavoituksen erityinen ongelma on se, että sen aikaskaala on ihmiselämän pituinen tai pidempi. Yleiskaavan toteutuminen voi kestää 50 vuotta, ja sen vaikutus näkyä vielä sadankin vuoden kuluttua.
Jos yleiskaava 2029 -hankkeessa tehdään ratkaisevia virheitä, niitä voidaan kunnolla alkaa korjata ehkä yleiskaava 2099 -hankkeessa.
Jos Turku on aidosti tosissaan ilmastotoimiensa kanssa, sen tulisi näkyä myös ja nimenomaan yleiskaavan suunnittelussa. Nykyinen rakennemalli ei ole mikään ilmastomalli, ja ainakin räikeimmät puutteet olisi korjattava niin kauan kuin se vielä on mahdollista.
Yleiskaava 2029 tulisi laatia siten, että se itsessään ohjaisi asutuksen ja yritysten sijoittumista siten, että kulkemistarve vähenisi.
JAKKE MÄKELÄ
PERTTI SUNDQVIST
Turun luonnonsuojeluyhdistys ry
Plugging us into the Matrix would solve most of these issues, including our need to rely on Google Translate to understand posts written in some cryptic languages.
:-P