Helsingin Sanomien loistava infografiikka saattaa kertoa jotain siitä, millainen on sukupuolineutraalin avioliiton tulevaisuus. Syntymävuosi 1966 näyttää olevan vedenjakaja. Jos trendi on todellinen ja pysyvä, ja nuori polvi todellakin pääsääntöisesti on tätä mieltä, niin ennen pitkää tapahtuu vääjäämätön, ja enemmistö kannattaa muutosta. Nuoresta päästähän tulee koko ajan äänestysikäisiä lisää, vanha kaarti taas poistuu luonnollista kautta.
Milloin muutos tapahtuu?
Lähde: Helsingin Sanomat
Tilastokeskuksen data kertoo ikäjakauman vuonna 2012.
Aika ei riitä tekemään tätä kunnolla, mutta tehdään edes karkeasti. Tehdään approksimaatio, että kaikki uudet äänestäjät kannattavat sukupuolineutraalia avioliittoa, ja kaikki ennen vuotta 1966 syntyneet vastustavat sitä. (Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta virhe ei ole valtava jos toisinajattelijoita on joka ikäryhmässä suunnilleen yhtä paljon). Tällöin suhdeluku muuttuu alla olevan mukaisesti. (Laskentataulukko täällä: ikarakenne.ods)
Kannattajat olisivat enemmistössä noin vuonna 2020. Ennuste on tietysti äärimmäisen epätarkka. Se ei miellytä ketään — kannattajille vuosi 2020 on aivan liian myöhään, vastustajille jokainen vuosi on aivan liian aikaisin.
Käytännössä ennen muuta vastustajille tämä lienee jonkinlainen päätöksen paikka. Maailma tulee muuttumaan kymmenen vuoden sisään. Kun eliniän ennuste on noin 80 vuotta, keskimääräinen alle 70-vuotias vastustaja voi lähteä siitä, että teki hän mitä tahansa, hän tulee näkemään päivän jolloin tämä kammotus tapahtuu. Viime kädessä on päätettävä, onko muutaman vuoden viivytystaistelu sen arvoista.
Ks myös aikaisempi kirjoitus: Homoliitot ja varovaisuusperiaate.
http://www.kotipetripaavola.com/homoavioliittojennegatiivisetvaikutukset.html
Mualmalla mullistavia muutoksia homoliittojen laillistuksen jälkeen. Että silleen.
Helppo lisämonimutkaistus olisi painottaa käppyrä eri ikäryhmien äänestyskäyttäytymisellä. En äkkiseltään löytänyt uudemmista vaaleista näitä tietoja, mutta täältä löytyy 20 vuotta vanhojen vaalien tietoja: http://www.vaalitutkimus.fi/fi/aanestysaktiivisuus/aanestysprosentit_ikaryhmittain.html
Good point. Jos oikein pikaisesti katsoo, niin nuorilla 50%, keski-ikäisillä 80%, mikä hidastaisi trendiä muutamalla vuodella. Toisaalta äänestysprosentit näyttävät kuitenkin nousevan aina iän myötä, eli uudet pro-äänestäjät vain pulpahtavat esille hiukan myöhemmin. Jotta voisi arvioida onko ero merkittävä, tarttisi tosiaan usean vuosikymmenen datat.