Vastaanottokeskukset ja tulipalot: satakertainen riski?

Yle julkisti juuri hätkähdyttävän karttakuvan vastaanottokeskusten tulipaloista. Tulipaloja on ollut  alle kolmessa kuukaudessa (25.9.- 10.12.) välisenä aikana 10 kappaletta,  joista tuhopolttoja tai niiden yrityksiä varmuudella ainakin seitsemän.

Luku vaikuttaa kammottavan suurelta. Mutta rauhoittavatko tilastot? Usein rauhoittavat; tällä kertaa eivät. [Lisäys 12.12.: alle vuorokausi tämän kirjoittamisen jälkeen paloi myös Asikkalassa].

Vastaanottokeskusten määrä elää koko ajan, mutta esimerkiksi lokakuussa määrä oli noin 80. Prontonetistä löytyy tietoa koko Suomen tulipaloista. Esimerkiksi rakennuspalojen ja rakennuspalovaarojen määrä on noin 6000 vuodessa.  (Kaikkia tulipaloja yhteensä on yli 13,000).

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on rakennuksia noin 1.5 miljonaa, joista muita kuin asuinrakennuksia noin 200,000. (Tähän lukuun eivät sisälly mm kesämökit tai kevytrakenteiset kioskit). Jos arvioidaan että rakennusten lukumäärä on noin 1.2 miljoonaa, niin silloin todennäköisyys että tietyssä rakennuksessa on vuoden aikana tulipalo on noin 1:200.

[Edit klo 1703: selkeytetty kahta seuraavaa kappaletta]

Tämä 1:200 ei siis ole suoraan todennäköisyys, että ihminen “joutuu tulipaloon”. Esimerkiksi suuressa kerrostalossa on hyvinkin todennäköistä, että ennen pitkää joku jossakin asunnossa polttaa puuron pohjaan, ja paikalle kutsutaan palokunta. Tällä ei välttämättä ole mitään seurauksia muissa asunnoissa, mutta riskitaso toki on noussut. On erittäin paljon epätodennäköisempää, että ihminen kokisi tulipalon omassa asunnossaan.

Tulipalon kokeminen on tämän perusteella erittäin harvinaista, joskaan ei ainutkertaista. Keskimäärin ihminen voi turvallisesti olettaa, että hän ei omassa kotirakennuksessaan koko elinaikanaan joudu kokemaan yhtään palokuntaa vaativaa rakennuspaloa.

Entä vastaanottokeskuksissa? Kymmenen paloa kolmessa kuukaudessa tarkoittaisi yli neljääkymmentä vuodessa; siis reilusti alle sadassa vastaanottokeskuksessa.  Ellei lukemia saada tiputettua todella rajusti, nyt ollaan menossa tilanteeseen jossa tulipalon vuotuinen todennäköisyys tietyssä vastaanottokeskuksessa olisi lähes 1:2, eli satakertainen normaaliin.

Entä tuhopolttojen määrä? Yllätyn harvoin jos koskaan, mutta tästä tiedosta yllätyin: niitä tapahtuu vähintään 4-5 päivässä, yli 2000 vuodessa (ks mm If). Valtaosa on mielenjohteesta tehtyjä roskistenpolttoja, joista ei seuraa mitään erityisen dramaattista. Varsinaiset rakennuksiin kohdistuvat tuhopoltot ovat huomattavasti harvinaisempia, ja niistä myös uutisoidaan herkästi.  Polttopulloiskut taas ovat olleet Suomessa käytännössä vieraita.

Suomessa on kuitenkin joka tapauksessa väkeä jolle tuhopoltot ovat luonteva tapa reagoida ongelmiin.

Näiden lukujen perusteella on jokseenkin todennäköistä, että nämä iskut tulevat tuottamaan vielä kuolonuhreja, ellei jokin muutu radikaalisti. Jos tulipalon riski todella on satakertainen muuhun väestöön verrattuna, niin ennen pitkää tuuri loppuu.

tulipalot vastaanottokeskuksissa kartta (10.12.2015)Lähde: Yle